Kiev-on-tour.reismee.nl

Twee van de vele mooie indrukken van Kiev tijdens ons verblijf

Gorodetsky Huis

Het huis dat aan het begin van de 20e eeuw werd gebouwd door de architect Vladislav Gorodetsky is een van de vreemdste van Kiev. Het huis is van binnen en van buiten versierd met honderden, soms vreemde figuren: maagden gezeten op vissen, olifanten, neushoorns, antilopen, kikkers, salamanders, adelaars en slangen. Deze zogeheten chimaera's zijn gemaakt van cement, destijds een nieuw bouwmateriaal. Gorodetsky had aandelen in cementfabrieken en hij zou die versieringen dan ook hebben aangebracht om de vraag naar cement te stimuleren.

Er zijn ook vele andere verhalen, die al meteen in omloop kwamen na voltooiing van dit vreemde huis. Zo zou Gorodetsky gek zijn geworden van verdriet na de dood van zijn dochter, die zichzelf verdronk in de Dnjepr. Daarom bracht hij de vreemde figuren aan. Een ander verhaal is dat Gorodetsky het huis bouwde om aan te tonen dat hij een goede architect was. Het huis staat namelijk op de rand van een steile helling en de constructie was dan ook een behoorlijke uitdaging. Gorodetsky slaagde, maar inmiddels zijn er wel scheuren in de voorgevel ontstaan en er zijn maatregelen nodig om te voorkomen dat het huis de helling afglijdt.

In 1913 was Gorodetsky gedwongen het

huis te verlaten, omdat hij niet langer aan zijn financiële verplichtingen kon voldoen. Volgens de overlevering sprak hij toen een vloek uit over het huis: alleen zijn nakomelingen zouden er gelukkig kunnen zijn. Iedere andere bewoner zou in het ongeluk worden gestort. Dit verhaal werd nog versterkt door het feit dat iedere onderneming die daarna (een deel van) het pand huurde bankroet ging, werd bestolen, of werd opgeheven.

Gorodetsky Huis
Adres: Bankovaya Straat 10

Pechersk Lavra (Holenklooster)

De apostel Andreas zou in de 1e eeuw de Berestovheuvels langs de Dnjepr heilig hebben verklaard met de woorden: 'Op deze heuvels zal een grote christelijke stad ontstaan met vele kerken.' Die profetie kwam uit: in de 11e eeuw was Kiev een machtige stad en het centrum van het Oosters-orthodoxe geloof. In 1051 vestigde priester Antonius zich in een van de holen op de Berestovheuvels. Hij kreeg al snel gezelschap van volgelingen, die begonnen met de bouw van een kerk op de heuvel. Daarvoor werden architecten uit Constantinopel (Istanbul) ingeroepen. In de loop der jaren is dit uitgegroeid tot een enorm complex van kerken, kapellen, tempels en klokkentorens (onder meer de 96 meter hoge Grote Klokkentoren). De titel ‘lavra' is de hoogste in de Russisch-orthodoxe kerk. In Rusland en Oekraïne zijn er slechts vier kloosters die deze titel dragen.

In de gangen en holen waren niet alleen gebedsruimten, ze werden ook honderden jaren gebruikt als begraafplaats voor de monniken. Deze holen zijn gedeeltelijk te bezichtigen. Wel moet u gepaste kleding dragen, want het gangenstelsel is bijzonder heilig. Voor de rondleiding begint krijgt u een kaars. Dat is de enige verlichting in dit ondergrondse stelsel. Het is overigens niet iets voor mensen met claustrofobie, want de gangen zijn soms erg nauw.

Naast de kerken en holen zijn er ook enkele musea op het kloosterterrein. Een van de leukste is het Miniatuurmuseum met werk van de Russische kunstenaar Mykola Syadristy. De tentoongestelde objecten zijn zo klein dat ze alleen door een microscoop goed zijn te bekijken: onder meer een schaakspel op een speldenknop, 's werelds kleinste elektromotor, en een gouden zeilschip van 3mm groot.

Ook het Museum van Historische Schatten is zeer de moeite waard. U ziet er onder meer een fraaie collectie Scythisch goud (de Scythen waren een nomadisch volk dat leefde rond de Zwarte Zee).

Pechersk Lavra
Adres: Yanvar Vostannia 21

Reacties

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!